PPL doprava ZDARMA
od 1700 Kč do 80kg
Tipy a informace o výživě Vaší kočky.
Jak zajistit, aby byla kočka šťastná a zdravá.
Dali jsme pro Vás dohromady nejčastější otázky, na které se nás ptají zodpovědní majitelé koček, a odpovědi na ně. Zjistěte, co činí Vaši kočku zdravou a šťastnou.
Ačkoliv kočky mají v porovnání se psy mnohem vetší potřebu zivočišných bílkovin v potravě, neznamená to nutně, že neumí trávit sacharidy. Sacharidy rozložené do snadno stravitelné formy mohou tvořit důležitou součást kočičí potravy. Dokonce, i když tvoří až 40% krmné směsi, a bez ohledu na to, zda pochází z obilí či jiného zdroje, jako jsou například brambory. Obilí byste se měli opravdu vyvarovat pouze v případě, že Vaše kočka trpí alergií nebo nesnášenlivostí (intolerancí). Každopádně je nutné podotknout, že pravé alergie na některou ze složek potravy jsou mnohem vzácnější, než se všeobecně myslí.
Sacharidy jsou obzvláště důležité pro chovná zvířata. Pomáhají kojícím kočkám produkovat laktózu (mléčný cukr). Dokonce i v případě potravy bohaté na proteiny pomáhají sacharidy významně zvýšit produkci mléka. Suchá potrava, která na rozdíl od mokré potravy má vyšší obsah sacharidů, je tedy důležitou základní potravou kojících koček.
Obsah určitého množství sacharidů v kočičí potravě má ovšem ještě jednu důležitou výhodu: přidání sacharidů má za následek snížený obsah bílkovin a tuků, které by byly jinak potřeba k udržování hladiny cukru v krvi a jako zdroj energie. Je tedy možné si vystačit s nižším množstvím bílkovin a tuků v potravě. To má za následek menší zátěž na metabolické orgány (játra a ledviny) a zlepšení jejich dlouhodobé výkonnosti. Ve většině případů opravdu není nezbytně nutné, aby kočičí potrava obsahovala velké množství „masa“ – zvíře ho tolik nepotřebuje.
Pojem „podíl masa“ není bohužel nijak konkrétně definován či vědecky podložen – stejně jako termín „light“, který například u jogurtu může znamenat také „se sníženým množstvím tuku“, „nízkokalorický“ nebo taky „našlehaný“. Nejdůležitější tedy je určit „podíl masa“ jakožto podíl množství živočišných bílkovin z celkového obsahu bílkovin v granulovaném krmivu. V případě krmiv z řady Happy Cat Supreme to bude 76 - 87%, v závislosti na konkrétní krmné směsi.
Vysoká stravitelnost krmiva zejména zaručuje, že živiny obsažené v potravě budou tělem snadno vstřebány a k dispozici pro trávicí procesy bez potřeby zdlouhavého trávení a případných poruch trávení. Čím stravitelnější potrava je, tím méně zůstává „nestravitelných zbytků“ jakožto „odpadu“, se kterým se musí tělo vypořádat. Vysoká stravitelnost je tedy důležitá zejména pro citlivé mazlíčky. Čím vyšší je kvalita použitých surovin, tím vyšší je kvalita krmiva, což se odrazí v stravitelnosti potravy. Dalším faktorem ovlivňujícím stravitelnost je výrobní proces: například extrudované produkty (granule) jsou stravitelnější než rozdrcené vločky (jako např. u snídaňového musli).
Následující kritéria jsou známkou dobré/ vysoké stravitelnosti:
Stravitelnost ovšem nezávisí pouze na potravě. Záleží také na konkrétním zvířeti. U nervózních nebo starších zvířat může být stravitelnost zhoršena v důsledku rychlejšího průchodu potravy střevy ,nebo zhoršené výkonnosti trávicích orgánů. Produkty Happy Cat jsou obzvláště dobře stravitelné (90%), a jsou proto velice dobře snášeny. Množství vyprodukovaných extrementů je dobrým ukazatelem toho, kolik potravy kočičí tělo skutečně využilo. Snížení stravitelnosti o pouhých 7,5% (tzn. stravitelnost 82,5 %) bude mít za následek dvojnásobné množství výkalů!
Cukrovarské řízky (= řepná vláknina, řepné řízky, sušené řízky atd.) je to, co zbyde poté, když je při výrobě cukru (rafinování) oddělen z cukrové řepy krystalový cukr a melasa (cukrový sirup). Jde tedy o buněčné stěny cukrové řepy (vláknina). Zbyde část hmoty cukrové řepy, která stále obsahuje spoustu cukru, a která je úspěšně využívána při chovu domácích užitkových zvířat. Toto ale vede k jistému nedorozumění.
Naproti tomu, v krmivech pro zvířecí mazlíčky se používají cukrovarské řízky, ketré jsou téměř zcela „zbaveny cukru“. Jsou bohaté na hrubou vlákninu, nepoužívá se však na vykrmování zvířat či na zvýraznění chuti, ale jako „balastní látka“. Vláknina je důležitá pro zdraví střev a může v případě potřeby vázat v bakteriální toxiny patogenních bakterií a odstraňovat je ze střeva pryč.
Taková kvalita řízků („odcukřených“) tedy obsahuje jen minimální stopy cukru. A to tak málo, že tyto cukrovarské řízky se používají dokonce v potravě pro diabetiky!
Převedeno do praxe: pokud podíl hrubé vlákniny (což odpovídá přibližně stejnému množství cukrovarských řízků) ve 100 g potravy je kolem 2,5 – 3,5 %, je to příbližně 3 g vlákniny pro cca 9 kilového kocoura Mainské mývalí kočky, jehož denní krmná dávka je kolem 100 g. 100 g scukrovarských řízků (zbavených cukru) obsahuje 6,8 g zbytkového cukru. To se rovná 6,8 %. Ve 3 g sušených řízků (což je denní dávka potravy pro 9 kilového kocoura) je tedy obsaženo maximálně 0,2 g cukru.
PPL doprava ZDARMA
od 1700 Kč do 80kg
Expresní
doručení
Kamenná prodejna
v Teplicích
Jsme výhradní
dovozce